Ungdom og identitet

Jeg leser alle nye innlegg i Dikult110 bloggene. Det er alltid interessant og se hvilke betraktninger og refleksjoner mine medstudenter har vedrørende sosiale medier. Ofte får jeg assosiasjoner og derved inspirasjon til å skrive et blogginnlegg selv også. Dette var tilfelle da jeg leste Kurdin sin blogg i går. Han skriver om unge bloggere og hvilken motivasjon de har for å blogge. Bloggen hans referer til en artikkel hentet fra Haugesunds Avis som sier at Jenter skriver ikke dagbok. De blogger,. Er det noen som vet hvor utbredt blogging blant unge gutter er? Har ikke gutter behov for å utvikle identiteten sin? Eller skjer det gjennom andre kanaler? Er det gjennom dataspill? På NOVA sine sider kan vi lese at flere gutter enn jenter spiller dataspill og at det er faretruende mange gutter som er storforbrukere og viser sterke tegn på avhengighet. Er det her de lever sine sosiale liv og får utviklet identiteten sin?

Apropos dette med dataspill, så har villeple noen fine betraktninger om det.

Om inger urdal

Inger Urdal
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

7 svar til Ungdom og identitet

 1. bokskap sier:

  Hei Inger!

  Veldig fine refleksjoner du har rundt kjønn og utvikling av identitet!

  Men (et bittelite men)….Kurdin er da jente? 😉 Jeg har også lurt på hvor guttene blir av i bloggingen! På Studentersamfunnets kulturinnslag om Press Play nevnte både Kari Skarprud Pettersen både direkte og indirekte at det er flest kvinner som snakker om dataspill, sosiale medier osv, mens det er menn som lager dataspill, plattformer for sosiale medier osv. På Press Play var det to kvinner som stod fremme og presenterte – ingen menn.

  Villeple hadde lagt ut listen over Norges 10 hotteste bloggere – alle er jenter.. Jeg holder enda på med en bloggpost om identitet og sosiale medier (den kommer snart, men jeg må sortere kildene først).

  Lykke til videre før innleveringen av eksamensmappen og ha en fortreffelig helg!

  • Inger Urdal sier:

   Når jeg etterlyste guttene på bloggingen, så var det fortrinnsvis tenåringsgutter jeg mente, på Dikult110 er det jo mange guttebloggere, men de fleste er nå over 20 år. Når jeg ellers leser blogger, ser jeg at mange har mannlige forfattere.

   Du nevner Press Play ( http://www.kunstmuseene.no/?side=kalender&art=677&enhet=kunstindustri&sp=1) , jeg var på utstillingen for en tid siden med min yngste datter og kunstklubben hun er medlem av. Der ble de først introdusert for utstillingen av en kvinne, omvisningen ble gjort av en annen kvinne, og utprøving av diverse spill på bakrommet styrte en kvinne, forøvrig var hun en av spillutviklerne. Altså, kun kvinner. Tror nok at deltakerne var noenlunde jevnt fordelt av gutter og jenter.
   Jeg har ikke sett tall som verifiserer min antakelse om at det er flest gutter som spiller dataspill og flest jenter som blogger. Kanskje noen har kilde til informasjon som be- eller avkrefter antakelsene mine?

 2. Inger Urdal sier:

  Beklager feilopplysninger i kommentaren over. NOVA (http://www.nova.no/id/22530) bekrefter at flere gutter enn jenter spiller dataspill.

 3. Kurdin Jacob sier:

  Jeg må nesten si at det var litt morsomt å bli referet som «han», men også veldig typisk. Jeg tror det har noe med etternavnet mitt å gjøre, mange tror Jacob er fornavnet. Men det gjør meg altså ingenting, som Holly sa, jeg er en jente.

  Når det gjelder unge gutter og blogger, så tror jeg faktisk at gutter har ikke samme interesse som jenter, når det gjelder blogging. Som jeg nevnte i min blogg, fungerer blogg som en slags dagbok for jenter, og dagbok skriving har nesten aldri vært «en gutteting». De er ikke like flinke som jenter å skrive om følelsene og tankene sine. Jeg tror rett og slett at jenter er mer flinke til å skrive om tanker, meninger og interesser.

  • inger urdal sier:

   Beklager veldig mye Kurdin, og takk til deg bokskap for oppklaring. Ja, det er sant at jeg, på bakgrunn av ditt etternavn, trodde du var en gutt. Men skjønt jeg var ikke helt sikker fordi jeg synes du har en nokså feminin vinkling på innleggene dine. Forøvrig synes jeg du tar opp interessante problemstillinger.

   Jeg tror nok du har rett i at blogging har erstattet mange jenters dagbokskriving. I følge min 18 årige sønn kjenner han mange jenter som blogger, men ingen gutter. Og det kommer sikkert, som du skriver, av jenters behov for å skrive om følelser og tanker.
   Men hvis man leser noen av rosabloggene står det mest om mote, klær og sminke. De inneholder lite refleksjoner om tanker og følelser. I følge Thomas Moen er en rosablogger «En jente i relativt ung alder som bruker bloggen sin til å fortelle verden hva hun har på seg, hva slags sminke hun foretrekker, samt hvor kjedelig skolen er, da kun dette og ingenting annet» (http://thomasmoen.com/rosabloggere/). Det er jo ikke nødvendigvis noe galt i dette, men for meg er det ikke innenfor dagboksjangeren. Thomas Moen nevner Ida Wulff som eksempel på en som kombinerer dagbokskriving og mote m.m.

 4. Rolf sier:

  Jeg sjekket diskusjonsfora jeg deltar i, (innen vidt forskjellige emner, sånn at det er sagt) bare menn alle sammen, så innen EN variant skriver tydeligvis flere menn enn kvinner. Det hadde faktisk vært interessant å gjort en sammenlignende undersøkelse på dette, dersom det viser seg at menn foretrekker diskusjonsfora og kvinner blogger, så er jo det i tilfelle et fantastisk interessant funn, og ikke minst hvorfor det er slik.

  • Inger Urdal sier:

   Det stemmer sikkert det du sier, men innenfor dagboksjangeren tror jeg nok jenter er mer aktive enn gutter. Hvis det er slik du erfarer, at gutter er mest aktive i diskusjonsfora og kanskje også i fagspesifikke blogger, gjenspeiler det kanskje slik mange oppfatter det i livet utenfor internett også? Jenter beskriver følelser og gutter fakta? Eller er det fordommene mine? Ikke vet jeg, har heller ikke sett noe vitenskaplig dokumentasjon på dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s