Google stifinner

Android-telefon, Gmail, Chrome OS, Google søk, Google Talk, Picasa, Google News, Google Wave, Youtube, Google Earth, GoogleTV, Google Alerts, Google Apps, Google Buzz, Google Calender, Google Docs, Google Maps Navigation og kanskje enda noen flere…

Alt dette er kjente tjenester som flere av oss bruker daglig, ja ofte flere ganger for dagen. Mange av tjenestene er fantastiske, faktisk svært nyttige og de gjør mange ting enklere. Men tenker vi på at ved å bruke disse gir vi Google tilgang til livene og rutinene våre?

Google vet hvem vi er og hvor vi til enhver tid befinner oss. Dette godtar vi stilltiende. Stoler vi på at informasjonen vi gir de tilgang til ikke blir misbrukt?

Mange av tjenestene er gode og effektiviserer våre liv foran datamaskinen, vi forestiller oss at de er gratis også. Men er de det?  Tjenesten er tilsynelatende gratis, men Google bruker de til å samle inn data om deg og dine interesser. Dette er verdifulle data som selges videre til aktører som dytter spesialtilpasset reklame på deg. Hvor komfortabel er du med dette? Er det  en høy pris å betale for å bruke Google?

Ingen tvinger oss til å bruke Google produkter, vi kan velge å spre aktiviteten vår utover flere aktører.

Ikke la noen eie ditt digitale liv. Eller hva tenker du?

Om inger urdal

Inger Urdal
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

6 svar til Google stifinner

 1. Torstein sier:

  Google deler nok ikke dine data med annonsører, det de gjør er å sammenligne deg mot den gruppen annonsøren ønsker å nå, og viser annonsen om det er en match. Det har dog hendt at googleansatte har søkt opp data om brukere, men med millioner av brukere er det svært lite sannsynlig at noen ansatte skulle risikere jobben sin for å snoke i dine data.

  Ellers er denne tegneseriestripen en god summering av hvorfor jeg stoler på Google: http://xkcd.com/792/

  • Inger Urdal sier:

   Takk for tilbakemelding og tegneseriestripen.
   Jeg bruker selv flere Googletjenester, men jeg kan likevel ikke fri meg fra tanken på at jeg går i gapet på Google. Det er ingen idealist vi snakker om, det er en organisasjon som vet at en pluss en blir mye mer enn to i denne sammenhengen. Det er ikke noe galt i å tjene penger, snarere tvert om, men jeg er likevel litt betenkt, jeg vet ikke hva de kan komme til å bruke av informasjonen de sitter inne med ved en senere anledning.

   • Torstein sier:

    Men det hadde vært utrolig korttenkt av Google, som tross alt er avhengige av reklameinntekt, å ødelegge sitt eget rykte og sin egen brukerbase gjennom å bruke våre personlige data til noe vi ikke ønsker.

  • inger urdal sier:

   Google er avhengig av reklameinntekter ja, og vil helt sikkert ikke ødelegge sitt rykte etc, men jeg tror likevel ikke vi skal være så naive å tro de ikke utnytter oss. De har pen innpakning og vi våger eller vil ikke tro at vi blir utnyttet.
   (Dette var forresten svar til din andre kommentar.)

 2. enitsirk1 sier:

  Flott at du tar opp dette temaet Inger! Jeg tror at det er utrolig mange som ikke er bevisst om at Google samler informasjon om oss som de kan bruke videre. Men som Torstein skriver er det vel tvilsomt at Google vil ødelegge ryktet sitt ved å bruke informasjonen om oss.
  Som kjent hvis man laster opp f.eks bilder på Facebook blir det jo liggende selv om vi sletter det. Her er det mange som har gått/går på en smell ved å tro at bildene eller det man har lastet opp er vekke. Hvis man har søkt på en jobb blir man gjerne googlet av muligens ny arbeidsgiver for å se hva som ligger ute om deg. Mange får faktisk ikke jobb pga at det ligger ting på nettet som arbeidsgiver ikke er fornøyd med. Av og til er man ikke klar over hva som ligger ute om seg selv, så det er en ide å google seg selv for å se hva som kommer fram før for eksempel et jobbintervju.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s