Internet tilgang for alle

Internett har revolusjonert måten vi oppdaterer oss og kommuniserer på. Utviklingen har vært eventyrlig, telegrafen, telefonen, radioen og datamaskinen la grunnlaget. Men den ideologiske overbygningen har kanskje bidratt mer enn man ofte tenker på – at Internett skulle være tilgjengelig for alle og at flest mulig kunne bidra til utviklingen ved at alle standarder var fritt tilgjengelige. Grunnlaget for den eksplosive utviklingen er altså både teknologi og ideologi. Man kan vel kanskje si at internett fortsatt er en tenåring som er i ferd med å bli moden. Det snakkes om generasjoner av World Wide Web – Web 1.0, 2.0 og 3.0 – uten at jeg ser det som helt entydige begreper. Førstegenerasjon (Web 1.0) var innrettet på å spre og gjøre tilgjengelig informasjon – ofte fra etablerte institusjoner, organisasjoner og mediebedrifter. Neste generasjons brukere (Web 2.0) ønsket å delta og prege informasjonen på en mer interaktiv måte: Det ble dannet sosiale nettverk, og man delte, kommenterte og videreformidlet hverandres bidrag . Blogger, wikier, brukergenerert tagging av informasjon og RSS-nyhetsstrømmer er en del av Web 2.0, og selvsagt nettsamfunn som bl.a. Facebook og MySpace . (Tredje generasjon (Web 3.0) er forsøk på å konsolidere, kvalitetssikre og gjøre den enorme mengden av informasjon som nå finnes på Internett mer relevant for den enkelte bruker. Dette er nok nødvendig for at ikke brukerne skal bukke under av informasjonsoverflod).

I dag leser jeg i Dagbladets nettavis at Google er i ferd med å gi opp det såkalte nettnøytralitetsprinsippet på det mobile Internettet. Ja, det er riktignok på det mobile Internettet, ikke det fysiske, men det er jo en kjensgjerning at det mobile nettet er det hurtigst voksende. Prinsippet går ut på at trafikk fra alle innholdsleverandører skal behandles likt, og det skal være umulig for kommersielle operatører å opprette bomstasjoner på nettet som deler den digitale almenningen inn i ”motorveier” og ”kjerreveier”. Det skal med andre ord ikke være en selvfølge at man har tilgang til alt på nettet. Dette synes jeg minner mye om det Bente Kalsnes skriver i bloggen sin om allerede eksisternde restriksjoner og sensur i Internett tilgang i Iran og Kina. Hun skriver: “Take a closer look at article 19 in the 61 years old declaration that states that “Everyone has the right to freedom of opinion and expression; this right includes freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information and ideas through any media and regardless of frontiers.””

Dagbladet referer i artikkelen sin til et tidligere intervju med Vint Cerf som sa at ”det er denne grunnleggende åpenheten i nettet som har skapt hele denne historiske unike innovasjonskulturen, hvor all nyskaping skjer i nettets utkanter.”

Web`ens far, Tim Berners-Lee uttrykte følgende da han ble kjent med forslaget: I det øyeblikket man gir slipp på nettnøytralitet, går web-en slik vi kjenner den i dag tapt. Man mister noe vesentlig, det at enhver fornyer kan unnfange en idé, opprette et nettsted hvor det måtte være, og la det spres gjennom jungeltelegrafen, sa Berners-Lee ifølge Digi.no.

Hvorfor skal noen mektige bestemme hva jeg skal se og gjøre på nettet?

Om inger urdal

Inger Urdal
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

5 svar til Internet tilgang for alle

 1. http://www.digi.no/490833/vil-sensurere-terror-bort-fra-internett

  Lurer på hvordan noen hadde reagert hvis man f.eks. brukte det samme latterlige påskuddet for å forsøke å overvåke alles nettbruk hele tiden. Terrorfrykten er virkelig en gavepakke av dimensjoner til dem som står for styre og stell og ikke fornøyd med at folk plutselig har fått en arena som de ikke har full oversikt over.

  • inger urdal sier:

   Interessant med linken du har lagt ved. Det får meg til å tenke på George Orwells «1984» hvor han beskrev et totalitært diktatur uten frihet og individualitet. Hensikten var å advare mot kommunisme og fascisme, men et annet sentralt poeng i boken var beskrivelsen av et overvåkingssamfunn som dengang fremsto som science fiction. Teknologien satte grensene, i dag er det etikk og politikk som må sette grenser, ikke for hva man kan, men hva man bør gjøre.

   • inger urdal sier:

    Som et lite apropos til kommentaren jeg skrev over, så fastholder jeg det som ble skrevet i blogginnlegget; at kommersielle aktører ikke skal bestemme hva jeg skal se og gjøre på nettet.

 2. Tilbaketråkk: Den sosiale veven | Se og bli sett

 3. Tilbaketråkk: Den sosiale veven | Se og bli sett

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s