Et sosialt liv

Hva skal jeg bruke sosiale medier til? Eller kanskje hvordan skal jeg bruke det? Er det en effektiv kommunikasjon- eller distraksjonskanal? Hva gjør andre?

Jeg liker å regne meg selv som en sosial person; jeg har nære venner, perifere venner, studievenner og familie. Alle disse arenaene er opphav til utallige andre bekjentskaper som jeg mer eller mindre må eller vil forholde meg til. Noen liker jeg bedre enn andre, og aktivitetsnivå og innhold varierer. Noen ganger er det ansikt til ansikt kontakt, mens andre ganger er det telefon/ sms eller e-post. Jeg foretrekker ansikt til ansikt slik at jeg ser hele personens atferd og kan danne meg et klarere bilde.

Innenfor det vi definerer som sosiale medier har jeg laget en profil på facebook, men jeg har ikke bilde knyttet til den og jeg har vel bare skrevet på ”veggen” et par ganger. For å få tilgang til andres facebook sider, måtte jeg opprette den. I tillegg har jeg opprettet denne bloggen og skrevet 4-5 innlegg foreløpig.

Jeg bruker internett ofte for å søke informasjon eller utføre handlinger, enten det er studierelatert eller privat.  Men hvorfor er jeg så skeptisk til, eller kanskje redd sosiale nettsteder? Er det den vanskelige balansegangen i åpenhetens tidsalder mellom det jeg vil ha privat og det som offentliggjøres? Skal jeg by på meg selv til alle? Er det først kommet på nett så kan jeg jo ikke angre det. Ikke noen god tanke at arkivet er tilgjengelig for alle og kan googles og i aller verste fall siteres. En tanke Jill W Rettberg beskriver i bloggen sin   er at det ikke handler bare om nåtiden, men hvem i fremtiden som kan komme til å lese og evt. bruke det man har publisert på nettet.

Jeg ser at sosiale medier kan bidra til et åpnere samfunn. Folk kan bidra i større grad enn tidligere hvor man stort sett var passive mottakere i medier til at man nå kan delta aktivt og bidra selv med innhold. Et sosialt nettsted er en plass man er for å vise seg frem, men man må ha noe å bidra med for at det skal være interessant for andre å lese. Det holder ikke å fortelle omverden at du er ferdig med middagen, at huset er vasket, at du har vært på joggetur eller at du kjeder deg på jobb. Etter å ha skumlest en del facebook vegger de siste dagene er jeg overrasket over å finne så mye tullprat fra både velutdannede og ikke så veldig velutdannede mennesker. Jeg skjønner rett og slett ikke hvorfor. Man kan helt sikkert bygge nettverk ved hjelp av sosiale medier, men da må man være seg bevisst hvilken målgruppe man har. Jeg kan se at terskelen for å ta kontakt er mye lavere hvis man kan referer til noe man har skrevet på nettet, både på godt og ondt.

Jeg har mange ganger lurt på hvor mange av familiens eller arbeidsgivers timer som går med til å følge opp facebook- siden til folk. Hvor mye tid bruker du pr. dag på f.eks facebook?

Om inger urdal

Inger Urdal
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

4 svar til Et sosialt liv

 1. Vegard Olsen sier:

  Jeg sjekker Facebook støtt og stadig. Når jeg sitter og jobber med noe så er det fort gjort å åpne Facebook bare for å se om det har skjedd noe spennende (det har det som oftest ikke). Om jeg sitter på buss, eller på kafé og venter på noen, eller venter på at en forelesning skal begynne så sjekker jeg gjerne facebook på mobilen. Det er fort gjrot og får tida til å gå. Hvor mye tid dette til sammen opptar aner jeg ikke, men antakeligvis ikke så alt for mye, det er jo uansett stort sett dødtid som blir brukt. Da bruker jeg langt mer tid på Twitter hvor folk faktisk skriver interessante ting.

  Jeg legger forsåvidt sjeldent ut trivialiteter på Facebook. En gang i blant er greit, men en endeløs strøm av trivialiteter vet jeg er slitsomt, så det dropper jeg. Ellers så bruker jeg min egen sunne fornuft. Noen ting hører hjemme på Facebook, andre på Twitter, andre på blogg og enkelte ting har kanskje best av å forbli i fantasien …

 2. Jill sier:

  Å, det kommer veldig an på hvor mye jeg er på Facebook – 5-10 minutter daglig, helt sikkert, kanskje mer noen dager. Men hvor mye tid bruker du daglig på telefonen? På å snakke med kollegaer eller venner innimellom arbeidsoppgaver? På å se på TV? Er disse aktivitetene fundamentalt forskjellige?

 3. inger urdal sier:

  Kjekt å få tilbakemeldinger, Takk!!
  Nå tror ikke jeg at det bare er fjas på facebook, og jeg tror mye tid blir kastet bort på andre unyttige ting også. Jeg mener å ha lest et sted at det er flere nordmenn som besøker facebook enn som åpner en virkelig bok, et tankekors. Jeg synes personlig at det er mye hyggeligere å sitte på kafe med en venninne å slarve om opplevelser, familien, en bok jeg har lest etc. enn å oppdatere henne og flere andre med den samme informasjonen på facebook. Men… det er en smakssak.

 4. Tilbaketråkk: Hva er sosiale medier? | Min lille boltreplass

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s